Välja hundras

Hundar är som människor, alla är egna och unika individer. Men det finns vissa genetiska drag hos varje ras som gör att de har en fallenhet eller vissa egenskaper som andra raser saknar. När du ska köpa en hund gäller det att hitta en hund med egenskaper som du gillar och som passar din livsstil. 

Boende

Om du bor i stan eller i en mindre lägenhet är det ingen bra idé att köpa de större och mer aktiva raserna. Ett litet boende passar dock bra för mindre och lite mer lata hundar såsom mops, bichon frisé, bulldog. Men det finns även utstickare såsom den irländska varghunden, med sitt lugna temperament och relativt lilla aktivitetsbehov passar den bra i en lägenhet.

Aktivitet

Gillar du att vara ute i skog och mark eller vill tävla med hunden? Då ska du titta på brukshundarna. De är väl lämpade för agility, spår, jakt och för dem som gillar att motionera. De har också ett stort behov av mental stimulering så lekar uppskattas mycket! För jägare passar exempelvis älghundar bra!

Familj

Har du mindre barn vill du ha en sällskapshund som passar bra med barn som kommer att leka och dra i hunden. Golden retriever, pitbulls och sankt bernards har alla rykten om sig att vara ”nanny dogs”, alltså barnvaktshundar. De gillar trivs bra med barn i alla åldrar och är främst sällskapshundar. Pitbulls kanske låter konstigt för en del, men deras rykte bygger helt på att de har hamnat i dåliga ägares händer och oseriösa människor har bedrivet fel sorts avel för att tjäna pengar. Alla hundar kan bli aggressiva om ägarna tränar upp det. I sin natur är de lugna, sällskapliga, lojala och lydiga. Det krävs dock en engagerad människa för att ta hand om en pitbull även om de sällan utmanar sina ägare om rang.