Träna valpen att gå i koppel

När din valp acklimatiserat sig till sin nya tillvaro är det dags att börja träningen. En av de viktigaste träningsmomenten är att träna valpen att gå fint i koppel. 

Först och främst ska all träning göras med fast men kärleksfull hand. Misstag ska aldrig bestraffas, det kommer bara att göra hunden nervös och ofta gör det mer skada än man tror. Men varje gång valpen gör någonting rätt ska den bedömas. I början är det lättast att lära in önskvärda beteende med godis men senare räcker det gått och väl med snälla ord och smekningar.

Kom också ihåg att ingen hund tycker det är roligt att träna när det är för mycket vind eller kallt. Skaffa en fleeceväst eller liknande valprasen inte är skapt för vårt kalla klimat. Då kan ni träna året om. Och alla hundar ska ha en reflexväst som gör att de syns i mörkret. Välj inte ett flexikoppel åt valpen, de är för långa och valpen kan hamna mitt i trafiken eller i bråk med andra hundar när linan är fullt sträckt. En och en halv meterskoppel i rep eller läder räcker gott och väl. Du vill ju ändå ha hunden nära dig när du är ute och promenerar så långa koppel behövs aldrig.

Vänj valpen vid halsbandet innan ni börjar träna med kopplet på. Vissa valpar behöver tid på sig. Låt dem bära halsbandet när ni leker eller när du ger godis. Ta sedan av det och ta på det igen efter några dagar. Se till att det alltid händer någonting mysigt eller roligt medan halsbandet sitter på så kommer valpen snabbt låta det sitta på hela tiden.

När ni är ute och går gäller det att hålla kontakt med valpen så den inte springer iväg. Prata och mys med den under promenaden. När valpen stannar och drar gäller det att stanna upp och ge den en leksak eller prata med den tills den har lugnat ner sig, annars kan detta bli ett problem som växer med valpen. Vissa valpar vill även bita i kopplet. Muta med en leksak eller godis så valpen slutar. Använd en mjuk röst men säg alltid ”nej” eller ”fy” så valpen lär sig att dessa är kommandon. Säg även gå fint när hunden gör det så kommer valpen att lära sig att gångstilen också är ett kommando och att det belönas.

Och ta det lugnt, ingen hund lär sig på en gång och huvudsaken är att ni har kul när ni är ute och går. Det ska inte vara jobbigt för dig eller valpen. Lycka till!