Brukshundar

En brukshund är vad man kallar en arbetande hund inom ett eller annat område för nyttoändamål. Dessa grupperas sedan in under ett antal olika kategorier beroende på exakt vad de håller på med.

Jakthundar

Jakthundrar finner man bland många olika typer av raser. Det finns drivande, kortdrivande, stötande, ställande, apporterande och stående jakthundar, men även grythundar. Alla dessa är specialiserad på en form av jakt och har väldigt specifika uppgifter. Hundarna väljs ofta för sina välutvecklade luktsinnen men även för sin uthållighet, snabbhet och apporteringsinstinkter. Alla egenskaper kan också väljas för beroende på vad som jagas. Och även om hundens förmågor spelar väldigt stor roll använder man ofta en del teknologiska prylar som ger jägare ytterligare fördelar i jakt.

Tjänstehundar

En tjänstehund är en hund som används inom polisen, kriminalvården, tullen, militären, räddningstjänsten samt av bevakningsföretag. En räddningshund eller försvarsmaktshund utbildas och certifieras av Svenska Brukshundklubben, men försvarsmaktshundar får även utbildning av Försvarsmaktens hundtjänstenhet. En skyddshund, som de som används av polis och väktare, utbildas ofta av hundförarna själva. Narkotikahundar får utbildning vid Tullskolan i Norrtälje.

Assistanshundar

En assistanshund hjälper ofta funktionsnedsatta personer i sin vardag. Som de tidigare kategorierna indelas denna vidare i en mängd olika underkategorier beroende på exakt vad det är en person behöver ha hjälp med. Ledarhunden är nog den mest kända assistanshunden, men det finns även diabeteshundar, epilepsihundar, terapihundar och signalhundar. Ledarhunden är den enda som kan fås kostnadsfritt idag; de andra bekostas privat av fonder eller stipendier.

Vallhundar

Vallhundar är de hundar som används vid vallning av olika boskapsdjur. Även här finns det flera olika raser som används, men det är vanligare med blandrashundar inom vallning än de flesta andra former av brukshundar. I Sverige används vallhundar oftast för just får, men det finns även de som använder sig av vallhundar för nötkreatur.

Draghundar

Draghunden, även kallad slädhund, är benämningen som används för en hund som används för att dra släde, vagn, cykel eller liknande. Den mest klassiska varianten av detta är så klart de hundar som drar släde genom snötäckta landskap, och av denna anledning är det oftast speciella raser som tål kyla bra och är väldigt uthålliga som används.