Populära hundraser

Hunden är tillsammans med katten vårt mest populära husdjur, vilket inte minst märks ute på gatorna där man ser otaliga hundar i en rad olika former. Här tänkte vi därför titta lite närmare på ett par av de populäraste hundraserna.

Labrador

Labrador, eller labrador retriever som är det egentliga namnet, är Sveriges vanligaste hundras. Precis som de andra hundarna inom retrieverfamiljen tillhör den gruppen apporterande fågelhundar.

Labradoren härstammar ursprungligen från den numera utdöda St John’s Dog, som var en kanadensisk hundras. Under 1700- 1800-talen exporterades en hel hundar av rasen till Storbritannien där labradoren så småningom framavlades.

En labrador når som fullvuxen en mankhöjd på mellan 55 cm och 57 cm. Till skillnad mot många andra hundraser är hanhundar och tikar jämnstora.

Schäfer

Efter labrador är schäfer den vanligaste hundrasen och tillhör gruppen vall- och herdehundar. Schäferns fullständiga namn är tysk schäferhund och den härstammar precis som namnet antyder från Tyskland där den framavlades från olika gårds-, herde-, och vallhundar under slutet av 1800-talet.

En schäfer blir normalt 55-65 cm i mankhöjd och väger 20-40 kg beroende på om det är en hanhund eller en tik.