Du har säkert sett hundar som springer runt i banor där de hoppar över eller kryper genom olika hinder i flygande fläng. Det är exakt detta som är agility, en hundsport som kom till Sverige från England i mitten av 80-talet.
Agilitytävlingarna är indelade i tre klasser baserade på hundens storlek. Mediumklassen består av hundar med en mankhöjd på mellan 35-43 cm. Under 35 cm tillhör hunden klassen small, och är hundarna större än så klassas de som large.
Flera olika hinder att ta sig igenom
Som namnet antyder så är agility en tävlingsgren som i första hand fokuserar på hundens smidighet och tempo, men det finns även hinder där lydnad eller balans testas. Det som belönas är alltså förmågan att ta sig igenom hindren i rätt ordning och på rätt sätt. Det finns även rena hopptävlingar där balansdelen av agilityhindren inte finns med.
Börja tidigt och träna hunden hemma
Det finns olika metoder när de kommer till att lära upp sin hund för att ta sig igenom olika hinder, oavsett om det handlar om agility eller något annat. Enligt Greg Derrett, en välkänd instruktör inom agilityvärlden, består en stor del av framgången av att lära hunden grundläggande beteende- och belöningsinlärning tidigt. Genom att komma nära hunden under ung ålder kan ett starkare band knytas mellan hund och förare. Hans filosofi är att inte börja med hinder förrän det grundläggande arbetet har gjorts. Detta kan du göra hemma, i trädgården eller parken med hjälp av hundgodis och tuggleksaker. När det väl är dags att börja öva på hinder och hoppning ger det noggranna grundarbetet utdelning. Det finns många bra hemsidor där du kan köpa hem olika agilityhinder och träningsredskap. Här finner du även en mängd bra handledningsböcker som handlar om just agility och hundträning.
Är vissa hundraser bättre på agility än andra?
Det korta svaret är ja, men frågan är mer komplicerad än så. När de kommer till de olika klasserna så är exempelvis bordercollien populär då den är både snabb och smart. Även pudlar är kända för att göra bra ifrån sig i sina klasser. Men alla hundar kan bli bra på det de tycker är kul, och det viktigaste är att man har roligt tillsammans med sin fyrfota vän!